HU | ENG
  • Főoldal
  • A program
  • Filmek és bevándorlók
    • Mi, ha nem magyar?
    • Csimi, Ceceg és a gulyás
    • Hernyák és a magyar bor
    • Julija és a Pető módszer
    • Tue Anh és a halasi csipke
    • Min és a pesti kávéházak
    • Lorna és a diafilm
    • Tabeira és a Cinetrip
    • Burány és a magyar jazz
    • Naomi és a Kodály-módszer
    • Danila és a bűvös kocka
  • Az alkotók
  • Sajtó
  • Hungarikumológia
  • Kapcsolat

Hungarikumológia

Az emberiség történelmét a mai napig döntően befolyásolja a vándorlás, sőt a modern technika révén az egyének és csoportok migrációja intenzívebb, mint valaha volt. Hajlamosak vagyunk bizalmatlanul kezelni az ideérkező idegeneket, pedig mindaz, amit most saját kultúránknak tekintünk, nem jöhetett volna létre népek és kultúrák keveredése nélkül. A legmagyarabb ételnek tekintett gulyás a Balkánról érkező paprikának és balkáni népek húskészítő főzéstechnikájának elegye. A hazai csipkekészítő műhelyeket az angol kézművesek sarkallták arra, hogy megújítsák a magyar kézműves ipart. Kodályt, aki maga is egy bevándorló lengyel anyának a gyermeke, az osztrák és francia zeneszerzők inspirálták. Kultúránkat - mint minden kultúrát - vizsgálhatjuk úgy, mint a bevándorlások sajátos lenyomatát. Hiszen rengeteg helyről és népcsoporttól merít, sőt illusztris alakjaink, akik meghatározó szerepet játszottak kulturális értékeink megteremtésében, nem ritkán maguk is bevándorlók leszármazottai. Közülünk vagy közvetlen leszármazottaink közül is sokan, bevándorlóként a világ más-más helyén élik majd le életüket, továbbadva mindazt a tudást, tapasztalatot és értékrendet, amit Magyarországról magukkal visznek. Kultúránk így válik részévé annak a millió szálon futó, és egymásba fonódó hatalmas szellemi áramlásnak, ami a különböző kultúrákat megteremti, megújítja, és mindazt az értéket, ami helyi szinten megszületik, az egész világ számára ismertté és elismertté teszi.

 

Bárki nekünk szegezheti a kérdést, hogy vajon mitől magyar a gulyás, a halasi csipke vagy bármely, a világban számon tartott magyar jellegzetesség? Jogosan lehetünk büszkék rájuk, ugyanakkor mindegyikben szinte részletről részletre kimutatható valamiféle rokonság egy másik nép hasonló produktumával. Ha így tesszük föl a kérdést, nehéz rá válaszolni, de vajon kell-e? Hiszen eredetiségünk nem az egyes részletekben ragadható meg, hanem abban a folyamatban, ahogy érzékenyen reagálva mindarra, ami körülöttünk a világban történik, fölszívjuk, és újra összerakjuk saját szájunk íze szerint a világ legkülönbözőbb dolgait. Ebben a megújulási folyamatban maradhat a kultúránk élő és izgalmas, és válhat elszakíthatatlan kötelékké közösségünk minden tagja számára. Ha tudunk együtt gondolkodni, együtt tevékenykedni, nyitottan egymásra és a világra, mindig újra és újra előrukkolunk majd valami leleménnyel, ami csak itt születhet meg, és semmi mással össze nem vethető. De még fontosabb, hogy mindenki úgy érezheti, ott volt a szülőágy közelében.

Bor

Bor

A magyart a XVI. század óta, a népi sztereotípiákban és a népek tulajdonságait leíró európai összehasonlításban vidám, piros arcú, jókedvű, táncos és borivó népnek tartották. Számos ábrázolás, anekdóta, leírás igazolja ezt. Magyarországra a külföldiek bornagyhatalomként tekintettek, mind a borok minősége, mind a ... Bővebben >>>
Diafilm

Diafilm

A valamikor az egész világon elterjedt oktató-nevelő média, ha el is veszítette az oktatásban betöltött szerepét Magyarországon része maradt a vizuális nevelésnek és a játékkultúrának. Bővebben >>>
Fürdő

Fürdő

Híres budai fürdőink szépsége már Zsigmond uralkodása alatt is kivívta a korabeli utazók elismerését, Galeotto Marzio pedig arról is beszámol, hogy Mátyás udvarában a hosszú útról érkezett, fáradt, koszos vendéget nyomban a gőzbe vitték felfrissülni, megtisztulni. Bővebben >>>
Gulyás

Gulyás

A névtelen és nevesített gulyás–pörkölt–paprikás az egykori alföldi marhalegelőkről indult, sok változatot megélt húsétel, és tetszik vagy nem tetszik, máig a magyar konyha nemzetközileg legismertebb specialitása. Bővebben >>>
Halasi csipke

Halasi csipke

Az 1990-es években megújult Csipkeházban, a Halasi Csipke Alapítvány keretein belül ma is folyik a munka. Az állandó kiállításon megtekinthetők a 20. század viszontagságait túlélt leheletfinom, régi csipkék, és megfigyelhető hogyan is készül dolgos kezek nyomán, a messze földön híres hungarikum, a halasi varrott csipke. Bővebben >>>
Jazz

Jazz

A magyar jazztörténet lényegesen régebbre nyúlik vissza, mint az ma általában ismert.A jazz kialakulásánál és elterjedésénél nagyon fontos szerepe volt a Liszt Ferenc által kialakított zenei formáknak, újításoknak. Amint azt egy dél-afrikai zenetörténész megjegyezte: „A ragtime és a swing korszakban nincs olyan zenész ... Bővebben >>>
Kávéház

Kávéház

Ügyvédek és festők, zeneszerzők és orvosok, építészek és temetésrendezők, írók és olvasók, mágnások és mérnökök, kisemberek és hírességek, démonok és gnómok ültek asztalainál, sóvárogtak ablakaik mögött. Versek és grafikák születtek, regények és üzletek, szimfóniák és szerelmek. A koffeinpárás, ... Bővebben >>>
Kodály módszer

Kodály módszer

Elgondolása szerint a jó zenész kellékei négy pontban foglalhatók össze: 1. kiművelt hallás, 2. kiművelt értelem, 3. kiművelt szív, 4. kiművelt kéz. Mind a négynek párhuzamosan kell fejlődnie, állandó egyensúlyban. Mihelyt egyik elmarad vagy előreszalad, baj van. Bővebben >>>
Pető módszer

Pető módszer

Adj halat az éhezőnek és aznap megmented a haláltól. Tanítsd meg halászni! Örök életére jóllakott lesz, és sem ő, sem családja nem szenved majd hiányt. Bővebben >>>
Rubik kocka

Rubik kocka

A magyar tárgytervezés eddigi legnagyobb világsikere a Rubik kocka. Az eladott márkatermékek száma a hamisítványokkal együtt ma már eléri a 350 milliót. Tenyérnyi, színes műanyag tárgy, amely 34 éve kitartóan és hihetetlenül sokféle alakban bukkan fel a kultúra minden területén. Bővebben >>>
© Copyright Metaforum Film 2011
Designed by Avalanche
1033 Budapest, Búza utca 12-14.
info@hungarikumfilm.hu
Látogatószámláló:
282870